Neix un projecte d’oci pro-discapacitat molt il·lusionant a la ciutat de Rubí

pro-discapactiat-can-orio

Mitjançant la col·laboració d’APDIR i l’Associació L’Estel Rubí, en el mes de febrer es van iniciar un nou projecte d’oci i lleure per persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest projecte té seu a la població de Rubí i es desenvolupa cada dissabte de 17h a 20h.  El projecte està dividit en dos casals: el grup infanto-juvenil, que ofereix lleure adaptat a persones de 3 a 18 anys i, de forma complementària, el grup d’adults que es centra en majors de 18 anys.

GRUP INFANTIL I D’ADOLESCENTS

casal jove ca n'oriolAquest grup es reuneix cada dissabte a l’escola CEE Ca n’Oriol i va iniciar les seves activitats el 4 de febrer. El grup de participants està format per 20 menors (11 infants i 9 adolescents) i  l’equip de monitors està compost per: una coordinadora, quatre monitores de lleure per al grup d’infants i dos monitores de lleure per al grup d’adolescents.

Les activitats es planifiquen mensualment, sempre tenint en compte les propostes de les famílies i els mateixos participants. La tarda sol estar dividida en dues parts: per una banda es realitza una activitat de ritme moderat (com tallers de manualitats) i d’altre banda una activitat més dinàmica (com jocs tradicionals). entremig hi ha un petit descans, de temps lliure, perquè puguin berenar i puguin desconnectar d’una activitat per després començar amb ganes la següent. Per acabar, cada dissabte 10 minuts abans d’acabar fem una mica de relaxació, perquè els menors sàpiguen que ja és hora d’anar cap a casa.

casal ca n'oriol rubiLes activitats són molt variades: tallers de cuina, experiments, gimcanes, taller de pintura i manuals, tallers sensorials, tallers teatrals i d’expressió corporal, jocs tradicionals, celebració de festes tradicionals (Carnestoltes, Sant Jordi), entre d’altres.

Paral·lelament, els adolescents també han realitzat sortides: hem anat a la discoteca Fred Astaire i també a Barcelona a veure l’espectacle de teatre “La taverna dels bufons”. El grup d’infants encara no ha materialitzat cap sortida ja que volem tenir un temps d’adaptació més ampli per conèixer en profunditat als integrants. Aquest primer mes ha estat valorat molt positivament degut a que els participants han estat molt motivats i han mostrat moltes ganes de passar-ho bé. Han gaudit molt i s’han relacionat de manera molt positiva entre ells, creant-se noves interrelacions i noves complicitats. També han acceptat i respectat les normes i als seus nous companys i monitores.

GRUP D’ADULTS

Carnestoltes RubíEl projecte per adults té seu en el local d’APDIR i va arrancar el dia 11 de febrer. Inicialment el grup de participants estava format per 6 interessats i en qüestió de dos setmanes el seu nombre es va doblar, creant així un grup sòlid de participants pels propers mesos i amb l’interès d’altres famílies d’apuntar els seus fills en les pròximes setmanes. L’equip de monitors està compost per un coordinador i una integradora social.

Com succeeix en el grup de Ca n’Oriol, les activitats són planificades mensualment segons els interessos dels participants i els seus familiars. El motiu d’aquest fet es que volem promoure des de l’equip de monitoratge un espai d’oci i lleure fet per a ells i que a més, trenqui amb la monotonia de vida que tenen moltes persones d’aquestes edats on la seva tendència és treballar en tallers ocupacionals entre setmana i mantenen durant anys la seva mateixes xarxes socials. Per tant amb les nostres activitats volem donar un impuls en aquest sentit, i així cobrir les seves necessitats i millorar la seva qualitat de vida. 

El tipus d’activitats programades per aquest any, segons els interessos que han marcat els mateixos participants, tendiran a ser activitats que fugin de les manualitats i es centrin en realitzar sortides d’oci com per exemple visitar els recursos i llocs d’interès de les poblacions de Rubí, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat o Barcelona; o bé en potenciar les relacions humanes mitjançant dinàmiques de grup que impliquin comunicar-se o vincular-se entre ells o bé col·laborar amb altres centres per tal de fer activitats conjuntes ja siguin inclusives o adaptatives.

Casal adults Rubi EstelActualment les activitats realitzades han estat dinàmiques de coneixença i pica-pica, anar al teatre juntament amb els joves del esplai de Ca n’Oriol i per últim fer gresca en la rua de carnestoltes de Rubí. 

Tant per part dels participants, famílies i residencies donen un feedback molt positiu al projecte afavorint que aquest asseguri la seva continuïtat i vagi creixent. Les relacions de totes les parts són molt bones i poc a poc anem creant una petita gran família.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.